ja det e nog lite nere stämning här nu men det bliir vel no bra ska vi hoppas, eller så skiiter ja i allt å tar....
tog en hemma dag me Arvid som ha varit lite i oskick denna vecka, men imorgon så e det dags igen, önskar av mitt hela <3 att du skulle få va en rööd dag en söndag alla torsdagar nu efter denna ;) men det blir nog inget av..
den här luckan 12..
det e nog också min favorit....
I Finland tillhör den här morotslådan till traditionella julbufféen.
Den passar bra till skinkan, köttbullarna, prinskorvarna och revbenspjället i julbordet.
Det här behövs:
Morotslåda/Porkkanalaatikko
1½ dl risgryn (grötris)
½ tsk salt
3 dl vatten
7-8 dl mjölk
6-7 ganska stora morötter
½ dl ströbröd
1 dl grädde (valfri fetthalt, t o m mjölk går bra)
ca 1 tsk salt
½ tsk riven muskot
2 st ägg
1 msk smör (kan uteslutas)
Gör så här:
Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter.
Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter.
Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa. Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg.
Var försiktig med saltet, det blir lätt för mycket.
Blanda gröten, morotspúren och ströbrödsblandningen.
Häll i smord form, klicka eventuellt på smöret och strö på lite ströbröd.
Grädda i 175 grader i en timma.
Den passar bra till skinkan, köttbullarna, prinskorvarna och revbenspjället i julbordet.
Det här behövs:
Morotslåda/Porkkanalaatikko
1½ dl risgryn (grötris)
½ tsk salt
3 dl vatten
7-8 dl mjölk
6-7 ganska stora morötter
½ dl ströbröd
1 dl grädde (valfri fetthalt, t o m mjölk går bra)
ca 1 tsk salt
½ tsk riven muskot
2 st ägg
1 msk smör (kan uteslutas)
Gör så här:
Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter.
Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter.
Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa. Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg.
Var försiktig med saltet, det blir lätt för mycket.
Blanda gröten, morotspúren och ströbrödsblandningen.
Häll i smord form, klicka eventuellt på smöret och strö på lite ströbröd.
Grädda i 175 grader i en timma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar