onsdag 12 december 2012

2

andra inlägget för idag.. skumt...

ja det e nog lite nere stämning här nu men det bliir vel no bra ska vi hoppas, eller så skiiter ja i allt å tar....

tog en hemma dag me Arvid som ha varit lite i oskick denna vecka, men imorgon så e det dags igen, önskar av mitt hela <3 att du skulle få va en rööd dag en söndag alla torsdagar nu efter denna ;) men det blir nog inget av..


den här luckan 12..

det e nog också min favorit....

I Finland tillhör den här morotslådan till traditionella julbufféen.
Den passar bra till skinkan, köttbullarna, prinskorvarna och revbenspjället i julbordet.

Det här behövs:
Morotslåda/Porkkanalaatikko
1½ dl risgryn (grötris)
½ tsk salt 
3 dl vatten 
7-8 dl mjölk 
6-7 ganska stora morötter 
½ dl ströbröd 
1 dl grädde (valfri fetthalt, t o m mjölk går bra) 
ca 1 tsk salt 
½ tsk riven muskot 
2 st ägg 
1 msk smör (kan uteslutas)

Gör så här:
Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter.
Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter.
Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa. Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg.
Var försiktig med saltet, det blir lätt för mycket.
Blanda gröten, morotspúren och ströbrödsblandningen.
Häll i smord form, klicka eventuellt på smöret och strö på lite ströbröd.
Grädda i 175 grader i en timma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar